София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Корнелия Нинова: В случая с НАП - жертвите плащат за престъплението

"Това е ярък пример за несправедливост"

12:48 ч. 29.08.2019 г.Политика 19


В случая с НАП - жертвите плащат за престъплението, извършено спрямо тях. Това написа във фейсбук профила си председателят на БСП Корнелия Нинова, като предложи друго решение.

Според нея ще има справедливост и превенция тогава, когато "един министър на финансите или директор на НАП плати от джоба си за нанесени вреди на българските граждани".

"Комисията за защита на личните данни наложи глоба от 5.1 млн. лева на НАП за изтеклите данни на над 4 милиона българи. Изглежда с това случаят ще приключи", коментира Нинова.

По думите й това е ярък пример за несправедливост.

"Бюджетът на НАП се формира от данъците, които всички внасяме. Засегнатите българи ще платят от джоба си 5.1 млн. за това, че данните им станаха публични. Жертвите ще платят за престъплението, извършено спрямо тях. А правителството просто ще прехвърли сумата от едно перо на бюджета в друго. Днес председателят на КЗЛД каза, че това не било наказание, а превенция. Считайте - наказани няма да има, политическа отговорност също. Аз бих направила друго: бих приложила закона за отговорност на държавата за вреди. Ако тя причини щети на своите граждани, правителството може да заведе иск срещу виновни длъжностни лица. Да, минава се през обезщетения, съд, доказване на вина - дълъг път , но справедлив", пише още лидерът на социалистите.