София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Коронавирус в Румъния - здравният министър подаде оставка

Оставката идва по време на най-голямата медицинска криза

Коронавирус в Румъния - здравният министър подаде оставка

Оставката идва по време на най-голямата медицинска криза

2 месецаЗдраве 8 Боряна Райчева


Румънският министър на здравеопазването Виктор Костаке подаде оставка в четвъртък сутринта, 26 март, съобщи премиерът Людовик Орбан в съобщение за пресата. Оставката идва в средата на най-голямата медицинска криза, с която Румъния се сблъсква в най-новата история, причинена от новата пандемия на коронавирус.

"Тази сутрин министър Виктор Костаке подаде оставка като министър на здравеопазването по лични и професионални причини, каза Орбан по време на инструктаж, излъчен от телевизионния канал Digi 24.

Според премиера властите на страната ще продължат да правят всичко необходимо за укрепване на здравната система в контекста на пандемията на коронавирус.
Преди това властите съобщиха за 906 случая на коронавирусна инфекция в Румъния, 17 пациенти са починали.
Румънският президент Клаус Йоханис на 16 март обяви въвеждането на авариен режим поради коронавируса. Властите също решиха да отменят полетите с Италия и Испания. В Румъния бяха отменени учебните часове в детски градини и училища, забранени бяха публични събития, затворени бяха търговски центрове и заведения за обществено хранене, а в страната бяха въведени коменданти. Лица над 65 години нямат право да напускат дома си без особена нужда.