София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Кремъл: Русия ще „гарантира сигурността си“, ако Полша се сдобие с ядрени оръжия

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за помощ на Украйна на стойност 60,8 млрд. долара

17 дниВойна 19

Русия заяви, че ще предприеме необходимите стъпки, ако ядрените оръжия на САЩ се появят в съседна Полша.
„Военните, разбира се, ако такива планове бъдат реализирани, ще анализират ситуацията и във всеки случай ще направят всичко необходимо, всички необходими ответни стъпки, за да гарантират нашата сигурност“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери на брифинг в Москва. .
Изказването на Песков дойде, след като полският президент Анджей Дуда каза в интервю за местни медии по-рано през деня, че страната му ще позволи разполагането на ядрени оръжия на полска територия, "ако това е решението на нашите съюзници".
По време на брифинга за пресата Песков каза, че Москва също така ще предприеме съдебни действия срещу законодателството в САЩ, което би позволило изземването на замразени руски активи.
„Ние сме много скептични по отношение на това, защото това не е нищо друго освен срив на всички основи на икономическата система... В никакъв случай това не трябва да се приема като правни действия – те са незаконни. И съответно те ще бъдат предмет на ответни действия и предмет на съдебни спорове“, каза Песков.
В събота Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за помощ на Украйна на стойност 60,8 милиарда долара, както и акт, позволяващ на администрацията на президента Джо Байдън да конфискува руски активи, намиращи се в американски банки, и да ги прехвърли на Украйна.
Изразявайки, че този процес ще бъде "много сложен", той каза, че ще нанесе сериозни щети на икономическите интереси на САЩ, ако законопроектът бъде подписан като закон.
„Ако се приложат такива мерки, разбира се, много инвеститори ще помислят 10 пъти, преди да направят каквито и да е инвестиции в американската икономика или да съхраняват своите притежания там“, добави той.
Песков продължи, като каза, че Русия очаква да дойдат още "санкционни учения" на Запада.
„Ще разгледаме какви решения ще бъдат взети, във всеки случай ще се опитаме да минимизираме последствията от такива решения и да действаме така, както налагат нашите национални интереси“, добави говорителят на Кремъл.

Снимка: БГНЕС