София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Криза в ЕС заради блокирането на бюджета от 1,8 трилиона евро от Унгария и Полша

Не одобряват историческия пакет за възстановяване на бюджета и възстановяването на ЕС
7 сИкономика 257 Ивана Иванова

Унгария и Полша блокираха в понеделник историческия пакет за възстановяване на бюджета и възстановяването на ЕС в размер на 1,82 трилиона евро , определяйки това, което висши служители и дипломати маркираха като институционална криза без очевиден изход от безизходицата, пише европейското издание на Politico.

Дори за Брюксел, който се смята за най-добър при управление на извънредна ситуация, кризата върху внимателно договорения отговор за пакета изглежда изправя блока пред ново изпитание.

Сега конфликтът ще бъде основната точка в дневния ред, когато държавните и правителствените ръководители на ЕС се срещнат чрез видеоконференция в четвъртък, но висши служители предупредиха, че дотогава не очакват никаква резолюция. Ръководителите на страните  бяха оставени да размишляват без краен срок, дори когато страните от ЕС биват разбивани от втора вълна на пандемия, като много страни са в различни форми на блокиране, частично парализирайки икономиките си.

Докато Будапеща и Варшава блокираха напредъка, много дипломати и длъжностни лица прехвърлиха по-голямата част от вината върху унгарския премиер Виктор Орбан, който често се противопоставяше на ЕС и неговите институции.

„Всички знаят, че сме в безизходица“, каза висш служител. "Намираме се на кръстопът и никой не знае накъде води това. Знаем само, че целият пакет не може да бъде одобрен, защото унгарците не са на наша страна."

"Ще продължим с консултациите, но в определен момент унгарците ще трябва да сложат картите си на масата", каза чиновникът. "В противен случай сме на дъното."