София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КС отклони искане на "Възраждане" и ИТН за тълкуване на правилата за промяна на Конституцията

Определението е прието единодушно

2 месецаПолитика 44 Марияна Стойчева

Конституционният съд отклони искането на народни представители от състава на 49-ото Народно събрание за даване на задължително тълкуване от Конституцията на Република България по следния въпрос:

„3адъжително ли е наличие на мнозинство от три четвърти от всички народни представители за всяко от трите гласувания за приемане на закон за изменение или допълнение на Конституцията, така както е посочено в чл.155, ал.1 от Конституцията и липсата на този кворум за което и да било от трите гласувания препраща ли задължително към ново разглеждане на всяко от тях по реда на чл.155, ал.2, изр. първо от Конституцията?“.

Искането беше внесено с подписите на 48 депутати от "Възраждане", "Има такъв народ" и независимия Радостин Василев. С решението си Конституционният съд прекратява производството по делото. На заседанието присъстваха всички 10 конституционни съдии.

Определението е прието единодушно.