София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

Лекар в Ню Йорк: Налага се да решаваме кой да живее и кой да умре

„Има хора на 20-30 години, които умират в Ню Йорк ежедневно“

Лекар в Ню Йорк: Налага се да решаваме кой да живее и кой да умре

„Има хора на 20-30 години, които умират в Ню Йорк ежедневно“

2 месецаЗдраве 13 Мирослав Митков


Близо половината от населението на Земята е поставено под карантина заради коронавируса, изчисляват от агенция „Франс прес". Стриктните мерки засягат 3,380 милиарда души в 80 държави по света. Броят на заразените по света с коронавирус расте лавинообразно. До сряда се очаква да надхвърли един милион. Към този момент заразените по света надвишават 750 хиляди, а жертвите са над 36 хиляди. Епицентър на заразата вече са Съединените щати с над 164 хиляди заразени. Жертвите са над 3000. Кривата на пандемията лети стремглаво нагоре.

Според отговарящата за битката с коронавируса д-р Дебора Бриск, ако американците правят всичко, което изискват властите от тях - висока хигиена, социална дистанция и т.н., жертвите ще са между 100 000 и 200 000. Без мерки скокът би бил десетократен — 2-2,2 млн. души могат да умрат от COV1D-19. Ню Йорк продължава да е център на заразата, там са близо половината от починалите. В спешно отделение в града работи българският лекар д-р Александър Ладев. Като отбелязва, че в неговата болница положението тепърва започва да се влошава, медикът е категоричен, че цялостното положение е изключително тежко.

„Има хора на 20-30 години, които умират в Ню Йорк ежедневно. Не съм очаквал до такава степен да се разпространи и толкова млади хора, които иначе са здрави, да умират. Възпалителният процес, който вирусът предизвиква, е много опасен и разрушава белите дробове — независимо от възрастта на пациента", коментира лекарят.

Няма достатъчно апарати за изкуствено дишане: „Трябва да взимаме решения кои хора да оживяват и кои - не". Има недостиг и на маски, предпазни очила, защитни престилки и т.н. В резултат много лекари и медицински сестри се разболяват. Има и жертви.