София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Лукашенко: Командирът на самолета 15 минути се консултираше дали да кацне в Минск, въпреки сигнала за бомба

Западът да плати за разследването за инцидента със самолета

След обявяването на информацията за бомбата самолетът на Ryanair не беше приет нито от Вилнюс, нито от Варшава, нито от Лвов, нито от Киев. Това заяви в сряда президентът на Беларус Александър Лукашенко, говорейки в парламента на среща с парламентаристи, членове на Конституционната комисия и представители на държавни органи.

Защо командирът на екипажа реши да кацне в Минск, когато до Вилнюс имаше около 70 километра?". Защо страдащите и ридаещите не приеха този самолет? Страхуват ли се от отговорност?“

След като докладва за бомбата, пилотът на Ryanair "се замисли и призова за четвърт час", преди да реши дали да кацне в Минск, каза политикът.

"Действахме в строго съответствие с правилата за авиационна безопасност. Това се признава от специалисти и експерти. Но решението не беше взето от нас. Според всички правила и инструкции решението се взема от командира на екипажа и ние предложихме помощ“.

Той се консултира със собствениците - знаем това - и със служителите на летището във Вилнюс. Нека те публикуват тези данни. Не трябва ние да ги публикуваме.

Може ли, представяте си, 15 минути в такава ситуация - може би дори повече - той да се обади и се консултира.

Лукашенко заяви, че републиката трябва да бъде обезщетена за разходите за разследване на инцидента със самолета.

"Ако [Западът] подготвя друг пакет санкции, да не забравя да компенсира разходите, направени от беларуската страна по време на разследването на инцидента," каза той.

"Министерството на извънредните ситуации, Министерството на здравеопазването, сапьори, ръководители на кучета, антитерористични и други служби, които бяха вдигнати по мое командване. В края на краищата те участваха в съответствие с международните правила и нашите закони. Трябва да платите за това ", каза Лукашенко.

Според него е разгърната многостранна хибридна война на много нива срещу Беларус и това „е ясно на целия свят“.

"Целта е ясна. Ние също знаем кой печели от демонизирането на Беларус", отбеляза държавният глава.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!