София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Македонска преса: Българите забиха нож в гърба на Брюксел

Цитират Каракачанов по казуса с Унгария

11:09 ч. 21.09.2018 г.Политика 16

Македонската преса отново критикува българската политика и става все по-активна в тази посока, колкото повече Скопие се доближава до желаното членство в Европейския съюз и НАТО.  Този път във фокуса на съседските медии е  изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов, съгласно което правителството в София ще подкрепи Унгария в напрегнатите й отношения с Европейския съюз. Със статия,  озаглавена  „Българите забиха нож в гърба на Брюксел“ излезе снощи скопското електронно издание МКД,  предава Агенция "Фокус".

Изданието посочва, че Каракачанов, съпредседател на младшия коалиционен партньор - партията „Обединени патриоти“, публично е обявил, че българското правителство е единодушно за приемането на обща позиция срещу всякакви санкции срещу Унгария. „Смятаме, че това е нарушение на суверенитета на равноправен член на Европейския съюз", цитира изданието думите на Каракачанов, изречени пред репортери след заседание на кабинета.

Статията цитира и думите на Каракачанов:  „днес е Унгария, утре може да бъде Полша, а един ден - България Страните от Централна и Източна Европа трябва да действат солидарно и да си помагат, защото имат общи проблеми".

Изданието коментира, че България очевидно тръгва срещу Евросъюза и припомня, че преди седмица, в безпрецедентно гласуване,  Европейския парламент заплаши със санкции Унгария с аргумента, че правителството на Орбан потъпква стандартите на ЕС за демокрацията, гражданските права и корупцията.