София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Манолова: Водата ще поскъпне драстично заради новия Закон за ВиК

"Изправи се.БГ" излезе със становище за оттегляне на законопроекта
54 сПолитика 451 Боян Марков

"Новият Закон за ВиК да бъде оттеглен, защото не решава нито един от проблемите на потребителите, а създава предпоставки за драстично увеличаване на цената на водата. Законопроектът представлява грубо погазване на правата на потребителите."

Това се казва в становище на Закона за ВиК на председателя на Гражданска платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова. Позицията бе обявена на сайта на проекта.

Становището беше изпратено до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. То е във връзка с проекта на Закон за ВиК, който до 25 ноември 2020 година е в процедура на обществено обсъждане.

Манолова е категорична, че не е съгласна с въвеждането на три нови такси достъп до всяка ВиК-услуга – за достъп до питейна вода, канализация и за пречиствателна станция.

"Трите такси ще се заплащат, независимо дали се използва вода, или не. Също така те нямат таван и не е ясно колко високи ще бъдат.", посочва тя.

"С проекта се въвежда задължително изискване за един ВиК-оператор на една област със 100% или над 51% участие на държавата в капитала му. Това означава, че добре действащи сега общински ВиК-дружества ще се одържавят.", пише още Мая Манолова в становището. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!