София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мария Кауфман: Българите се раждат с много красиви гласове

"Целта на изкуството е да те извади от реалността"

Мария Кауфман: Българите се раждат с много красиви гласове

"Целта на изкуството е да те извади от реалността"

7 месецаКултура 5 Боряна Райчева


Гости на предаването "Честно казано" при Люба Кулезич бяха стилистът Митко Данов и флейтистката Мария Кауфман, дъщеря на известния български фолклорист и музиковед акад. Николай Кауфман. Данов коментира, че няколко години след смъртта на проф. Николай Кауфман се е родила идеята за създаването на фондация на името на големия наш учен.

"Разполагаме с един прекрасен хор. Тези хора са невероятни професионалисти. Стартът на фондацията беше от моя страна. Единствената награда "Грами", която България има, е песента "Безродна невеста". Моето отношение към изкуството и културата винаги е било такова. Намирам много (анти)утопия в това, което ни заобикаля. Всеки е творец в своята област. Фамилия Кауфман се занимават с музика, а аз с мода. Толкова съм респектиран от нашите певци. Всеки един от тях е отделен свят. За много кратко време те успяха да постигнат невероятни резултати", заяви Данов.

Мария Кауфман от своя страна изтъкна, че изкуството като цяло има утопични измерения.

"Изкуството е една утопия. Целта му е да те извади от реалността. Това е неговото върховно предназначение. В България фолклорната култура е емблематична. Българите се раждат с много красиви гласове. Имаме и уникални оперни певци, не само фолклорни. Трябва да култивираме това отношение към музиката и фолклора ни", каза виртуозната ни флейтистка.

Стана ясно, че творби на акад. Николай Кауфман като композитор, са част от репертоара на ансамблите "Филип Кутев" и "Пирин", на Детския радиохор, хор "Ваня Монева" и други.

Негови авторски песни са включени във втория албум на "Мистерията на българските гласове", който стана световно известен благодарение на Марсел Селие и получи наградата "Грами".