София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Марин Райков: Искането на Русия за изтеглянето на силите на НАТО от България е неприемливо

Според посланика ни във Великобритания това е посегателство върху суверенното право на страната ни
51 сПолитика 1401 Николай Парашкевов

"Искането на Русия за изтеглянето на силите на НАТО от България и Румъния е неприемливо", това заяви посланикът ни във Великобритания Н. Пр. Марин Райков в интервю за BBC.

"Страната ни е член на НАТО от 2004 година и сме стабилна част от източния фланг на НАТО", подчерта той.

Според него това искане, провокирано от ескалацията в момента, е посегателство върху суверенното право на България да гарантира националната си сигурност.

Марин Райков припомни, че българските въоръжени сили са част от въоръжените сили на НАТО и настояването войски на Алианса да напуснат България не може да бъде на дневен ред.

Попитан дали има риск за страната ни, която зависи от вноса на руския газ, посланик Райков отвърна, че сме взели мерки за "организиране на националната отбрана в координация с нашите партньори".

Той подчерта, че България не е второ качество член и каквито и рискове да има страната ни ще отстоява своята евро-атлантическа идентичност.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!