София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Марио Русинов, О.Ч.И: В около 1700 секции у нас има изключително висок риск от купен вот (ВИДЕО)

Наблюдаваме голя проблем в Пазарджик, Бургас, Варна и други, посочи Русинов

3 мИзбори 289

Работя в Антикорупционен фонд и на всеки избори досега започнахме да създаваме статистически анализ на рискови секции от контролиран и купен вот. В рамките на изработване на този анализ имахме възможност да говорим с множество заинтересовани лица, включително и на свидетели на изборни измами и това ни даде идеята още по-активно да се борим с този проблем. И разбрахме, че единствено като обединение можем да се борим с този проблем. Това коментира политологът и член на АКФ Марио Русинов в "Часът на избора" във връзка с новата инициатива на Антикорупционния фонд О.Ч.И - Обединение за честни избори. 

Фактът, че има 12 хиляди секции в България, прави изключително трудно опазването на вота в България. В около 1700 секции в България сме забелязали изключително висок риск от купен вот. От 2013 досега всички избори са анализирани от нас, посочи той. 

Наблюдаваме голям проблем в Пазарджик, Бургас, Варна и други. Устойчиво ГЕРБ и ДПС отбелязват системно високи резултати. До предишните избори високи резултати отбелязваха и БСП, но последва сериозен спад, разказа още Марио Русинов. Повече вижте във видеото: