София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Мария Пиргова: Обстановката в парламента вече е предизборна

"Доверието на избирателите е много ниско в момента"
20 сПолитика 305 Мирослав Митков

Според политолога Мария Пиргова обстановката в парламента е предизборна и няма да има време за сериозни промени в изборното законодателство.

„Надявам се изборните промени, за които се говори, да направят вота по-прозрачен. Тези промени обаче явно няма да са толкова съществени. Освен това изглежда, че сериозна част от тях няма да влязат в окончателния вид на закона. Няма и време, защото виждаме, че обстановката в парламента не е толкова творческа. Има много емоции, а нашите депутати се държат сякаш са сами на този свят”, каза коментира тя пред Нова телевизия.

„Контролираното гласуване се появява в корпоративния и купения вот. Лошото е, че доверието в машините е ниско. Вероятно машинното гласуване ще бъде прието. Не вярвам обаче да се приеме вот по пощата. Възможно е да се въведе видеонаблюдение в изборните бюра”, коментира Пиргова.

По думите на Пиргова трябва да се приемат нови практики, защото доверието на избирателите е много ниско в момента.


„Промяната идва през съдебната система, през действието на охранителните органи, през партиите. Избирателните списъци трябва да се почистят”, поясни тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!