София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Масови протести срещу климатичните промени в цял свят

Екоактивистите смятат бунтовете да продължат две седмици

08:06 ч. 08.10.2019 г.Общество 19

От вчера, 7 октомври, започнаха митинги, протести и блокади в десетки градове по целия свят.

Екоактивистите смятат "бунтовете" да продължат две седмици, като посочват като причина за недоволството бездействието на властите по целия свят по отношение на климатичните промени.

Според природозащитниците човечеството е заплашено от масово измиране, каквито е имало в историята на Земята в миналото, при изчезването на динозаврите и други видове. До този момент на Земята е имало пет масови измирания на биологични видове.

По-рано през вчерашния ден бяха арестувани поне 100 души в Амстердам, 30 в Сидни, както и стотици други в Германия, Испания, Австрия, Франция и Нова Зеландия.

"Нямаме друг избор, освен неподчинение, докато нашето правителство не обяви климатичните промени и замърсяването на природата за извънредна ситуация и не вземе мерки, за да ни защити", казва екоактивистката Джейн Мортън, която е сред протестиращите в Австралия.

На места протестите се смесиха с други недоволни. В Париж около 1000 екоактивисти бяха подкрепени от антиправителствения протест на "жълтите жилетки", като групата окупира търговски център.