София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Медици от карловската болница отново на протест

Искат увеличение на заплатите

11:18 ч. 28.09.2019 г.Здраве 13

Медицински сестри излизат на протест в Карлово с настояване за по-високи заплати. Сега възнагражденията са между 720 и 750 лева. Шест сестри от детското отделение на Общинската болница подадоха на 13 септември предизвестия за напускане.

Подкрепиха ги трима лекари от същото отделение. Ръководството на болницата обяви, че заплатите ще бъдат увеличени от 1 октомври със 100 лева, като всеки месец ще има и допълнително материално стимулиране. Сестрите обаче настояват минималната заплата да бъде фиксирана на 950 лева. Очаква се към протеста им да се присъединят медицински сестри от други градове в страната.

Искането на медицинските работници са месечните възнаграждения да бъдат коригирани и минималната заплата за тази длъжност да бъде фиксирана на 950 лева.

Медицинските сестри и лекарите в детското отделение на болницата в Карлово са подали колективна оставка преди 2 седмици, защото въпреки че са поставили исканията си пред управителя и кмета на общината за сключването на нов колективен договор, се установило, че само в две отделения в болницата е отпусната част от допълнителното материално стимулиране.

По-късно днес от КНСБ ще оповестят подробности за подготвян от тях национален протест на лекарите и специалистите по здравни грижи.

Основните проблеми за здравеопазването според синдиката са недостигът на кадри и липсата на млади специалисти, ниските възнаграждения, липсата на диференцирано заплащане и недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие. В протеста, чиято дата ще бъде обявена по-късно днес, се очаква да се включат и представители на съсловието от цялата страна, подкрепени и от пациентски организации.