София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Медицинските сестри излизат на национален протест

Настояват за по-високи заплати
пропускане

Медицинските сестри излизат на национален протест

Настояват за по-високи заплати

1 годинаОбщество 5 Боряна Райчева


Медицинските сестри от цялата страна излизат на национален протест днес. Те отново настояват за увеличаване на заплатите. 
 
Очаква се след обед пред сградата на Министерски съвет да се съберат стотици медицински сестри от цялата страна. Организацията на недоволството им се случи през социалните мрежи, като с се очаква на жълтите павета в столицата да се съберат стотици здравни работници от детски градове в страната.
 
Припомняме, че през април бяха гласувани допълнителни средства за заплати, но се оказа, че те не са достатъчни. Заради ниските възнаграждения трудно се намират кадри в сектора, а медицинските сестри предпочитат да напуснат страната.
 
След протеста им през март тази година, възнагражденията им се увеличиха, но едва с по  50-60 лева , което според недоволните е крайно недостатъчно.
 
На 15 май  здравните работници  поискаха и болниците да не бъдат търговски дружества, а да бъдат подчинени на министерството на здравеопазването. Така според тях ще се гарантира по-високото заплащане на работещите в сферата.