София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Мигранти са щурмували турския ГКПП „Капъкуле“, след което са се опитали да нахлуят в България

Сред тях е имало мъже, жени и деца

15 мКрими 287

Мигранти са се опитали да влязат на територията на България, след като преди това са щурмували турския ГКПП „Капъкуле“. Сред тях е имало мъже, жени и деца, които са настоявали турските гранични полицаи да им позволят да преминат границата, посочва "Нова телевизия".

Заради атаката служителите на пункта срещу ГКПП "Капитан Андреево" са били принудени да преустановят работа от 9 до 11 часа в сряда. Полицаите от турска страна са употребили сила и са дали предупредителни изстрели, за да овладеят ситуацията.

В официална позиция валийството в Одрин потвърди, че са произведени доста изстрели на границата, но те са били във въздуха. От местната администрация отрекоха информацията, че това са бежанци. В позицията се посочва, че хората са официални представители на Ахмединската религия на мира и светлината.

След намесата на полиция, жандармерия и митническата охрана групата от около 100 души е задържана за „опит за насилствено проникване в митническата зона под въздействието на провокатори”.