София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

НАД 800 ДУШИ БЯХА ЕВАКУИРАНИ В ОБЩИНА НИКОЛАЕВО

Обстановката в страната остава критична
7 годиниОбщество 27 Боряна Райчева

 

Над 800 души от старозагорското село Нова махала са във воден капан, тъй като селото е отцепено заради разлива на Тунджа. На някои места височината на вълната е около метър. Това наложи спешна евакуация на жителите на селото.
До селото има достъп само с високопроходима техника. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" са в селото и помагат за евакуацията на засегнатите от водата домакинства. Нова махала разполага само с една лодка, един пожарен автомобил и един камион, което доведе до това жителите на селото сами да организират евакуирането си. Близки на хората пристигат с камиони и трактори, за да ги спасят от водния ад.
Бедстващите са настанени в спортната зала на Николаево, а от областния Червен кръст призоваха хората за помощи. Необходими са минерална вода, пакетирана храна, консерви, дезинфектанти и почистващи разтвори.
Обстановката в страната остава сложна. Бедственото положение в четирите общини Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево остава в сила. Въпреки, че е отчетен лек спад на нивото на река „Тунджа“ край Ямбол и Елхово, критичната ситуация в района остава.
Нивото на „Тунджа“ край Елхово е 4 метра и 32 сантиметра. Това е най-високото ниво на реката за последните 50 години. Остават наводнени над 250 обекта в жилищната и промишлената част на града. Повече от седмица са наводнени мазета, сутерени и приземни етажи.
В Ямбол равнището на реката е 5 метра и 27 сантиметра. Част от промишлената зона на града остава наводнена.
В Раднево са евакуирани 14 деца и 9 възрастни от ромския квартал на града. Детската градина в с. Сърнево остава затворена. Дигата около подстанция "Гълъбово" вече е завършена и е започнало отводняване, след което ще започне и технологично почистване. В общината няма селища без вода и ток.
Пътят Стара Загора – Казанлък остава затворен. Затворен е и пътят за планинското село Сливито.
Бедственото положение в община Съединение беше отменено в късния следобед на вчерашния ден. Нивото на р. „Потока“ е спаднало значително, а водата от четирите язовира в района се изпуска контролирано.
В Свиленград нивото на р. „Марица“ е над критичните 5 метра. Водата е направила пробив в издигнатите диги и в момента се прави ново укрепване. Земеделските площи са наводнени, но няма залети къщи и постройки.
55 хиляди домакинства в Хасково и община Минерални бани са без вода заради наводнената помпена станция "Ябълково".
Вече седмица община Белоградчик е в бедствено положение заради повредите по основния далекопровод. Все още има селища без ток.
Обилните валежи в България причиниха наводнения и в Турция. Нивото на реките „Марица“ и „Тунджа“, които минават край Одрин, рязко се повиши, което доведе до преливане. Наводнени са улици, булеварди, жилища и магазини в редица квартали на града.
От регионалната служба по водите в Одрин съобщиха, че нивата на Марица и Тунджа продължават да се повишават и съвсем скоро е възможно да достигнат до критичния праг за преливане.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!