София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

НАПРЕЖЕНИЕ: Пълна блокада на Капитолия

Затварянето идва само няколко дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент
7 сПолитика 1501 Мирослав Митков

Комплексът на Капитолия в САЩ е затворен и без право на влизане или излизане от него поради външна заплаха за сигурността и хората вътре са принудени да намерят подслон.

Затварянето идва само няколко дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън и следва нападението на 6-и срещу Капитолия във Вашингтон от екстремисти и поддръжници на Доналд Тръмп, някои от които призоваваха за смъртта на вицепрезидента Майк Пенс, докато той председателстваше сертифицирането на изборна победа на Байдън в Конгреса на САЩ.

Според очевидците на Ройтерс всички участници в репетицията по полагането на клетва на Байдън на 20-и януари, намиращи се извън Капитолия, са били евакуирани в сградата.

Зарад предпазливостта, свързана с външна заплаха на сигурността близо до Капитолия, полицията е поръчала затваряне на комплекса.

Според полицията на Капитолия, временното затваряне на сградата се дължи на пожар, избухнал в близост до комплекса.

"Няма заплаха за обществеността", заяви в туитър Сикрет Сървиз на САЩ.

Всички участници в репетицията за инаугурацията на Байдън са били евакуирани в сградата, като участниците са били задържани в ротондата на Капитолия и в други закрити зони.

Противопожарната служба на града съобщи в Туитър, че пожарникарите са потушили външен пожар близо до комплекса Капитолия.

"Няма ранени. Има само дим, който мнозина видяха", посочиха от пожарната служба.

Според NBC News е била обявена външна заплаха за Капитолия поради "пожар в близкия лагер за бездомни". Западното крило на сградата е било евакуирано и комплексът е бил заключен.

Съобщение, изпратено до персонала от полицията на Капитолия, ги призовава да "стоят далеч от външните прозорци и врати", както и да "търсят прикритие, ако са навън".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!