София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

НАСА ТЕСТВА ВЕРТОЛЕТИ НА МАРС

ВЕРТОЛЕТИ ВМЕСТО МАРСОХОДИ В КОСМОСА
6 годиниТехнологии 121 Боряна Райчева

Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство /НАСА/ започва тестване на вертолети в мини размер, които да заместят марсоходите. Това съобщи агенция Интерфакс.
С новия летателен апарат се цели увеличаване скоростта на изследване на Марс. Миниатюрните вертолети ще изминават по половин километър на ден по повърхността на планетата, вместо досегашните 400 метра на месец, пропътувани от марсоходите. Летателното средство не само ще съкрати времето за изследване на Червената планета, но ще бъде и с по-голяма степен на защита от неблагоприятни бури и други препятствия. То ще бъде с по-лесен достъп през труднопроходими пространства като пукнатини и стръмни склонове.
Устройството ще бъде задействано чрез слънчеви батерии, които ще издържат до 2-3 минути дневно. С всеки нов полет, те ще бъдат зареждани отново. Областите на наблюдение ще бъдат подбирани обстойно, като се очаква обхватът им да се разшири драстично. Вертолетът, който НАСА разработва, тежи един килограм и е дълго по-малко от 1 метър, съобщава още Интерфакс.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!