София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Наскоро открита картина на Караваджо ще бъде изложена в Мадрид

Картината е изтеглена от продажба по нареждане на испанското правителство през 2021 г.

2 месецаКултура 2 Катерина Найденова

Наскоро автентифицирана картина на известния художник Караваджо от 17-ти век ще бъде изложена в музея Прадо в Мадрид.

Ecce Homo, което показва римския губернатор Пилат Понтийски, който представя Христос на хората, е една от само около 60 известни творби на италианския майстор, но тя почти убягна от вниманието на по-широкия свят на изкуството, тъй като първоначално беше приписвана на друг художник.

Картината е изтеглена от продажба по нареждане на испанското правителство през 2021 г., часове преди да бъде продаден на търг с начална цена от 1500 евро.

Сега, три години след тази решителна намеса, творбата е изложена за първи път, след като е потвърден истинският й статут.

По-рано този месец Прадо заяви, че картината е „без съмнение шедьовър на Караваджо“, като я нарече „едно от най-големите открития в историята на изкуството“.

Караваджо е известен с драматичното си използване на светлина и сянка, за да внесе дълбок психологически реализъм в сцените на насилие, които обикновено изобразява.

Историците на изкуството определят работата му като началото на модерната живопис.

Смята се, че Ecce Homo е принадлежала на частната колекция на испанския крал Филип IV, преди да бъде изложена в апартаментите на неговия син Чарлз II.

Творбата се появява отново в Мадрид през април 2021 г., когато е описан като продукт на художник, принадлежащ към кръга на испанския художник от 17-ти век Хосе де Рибера. Но след като експерти от Прадо изразиха своите подозрения относно истинското авторство на картината, испанското министерство на културата се намеси, за да блокира продажбата ѝ.

Ecce Homo ще бъде изложенa до октомври в специална еднократна изложба след споразумение с новия ѝ собственик, за който се смята, че е британски гражданин, който живее в Испания.
След това платното ще се премести в постоянната колекция на Прадо за още четири месеца.

Според съобщения в испанските медии картината е сменила собственика си за 36 милиона евро.

Хорхе Кол, ръководител на лондонската художествена галерия Colnaghi, която се е занимавала с продажбата, каза пред вестник El País, че картината ще остане на заем в публични колекции, вместо да се озове в дома на собственика.