София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Национален тест на системата BG Alert

От 12:00 до 12:30 часа ще бъде разпространено съобщение, съдържащо текст на български и английски език

2 месецаОбщество 44 Лазар Лазаров

В цялата страна ще се проведе тест на новата система BG Alert за ранно предупреждение при извънредни ситуации.

В часовия диапазон от 12:00 до 12:30 часа ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език, и ще бъде разпространявано чрез мрежите на мобилните оператори до устройства, поддържащи технологията Cell Broadcast.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим. Съобщението, което ще получат абонатите и на трите мобилни оператори, е с определен надпис в зависимост от версията на операционната система на устройството, а звукът - специфичен, по стандарт, така че да привлече вниманието предвид важността на тези съобщения.

След националния тест ще бъдат обобщени резултатите от тестовото ѝ пускане. Очаква се системата да бъде въведена е експлоатация в началото на следващата година. Преди това ще бъде оформена наредба, която разписва административния ред за подаване на съобщения за опасности и бедствия. 

Снимка: БГНЕС