София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нено Димов остава под стража

Обвиненето представи нови доказателства по обвинението за безстопанственост

17:02 ч. 16.01.2020 г.Правосъдие 151

Апелативният спецсъд потвърди мярката за неотклонение и остави Нено Димов в ареста. 
Държавното обвинение представи нови доказателства за умишлена безстопанственост, причинена от бившия еко министър. Прокурорите разкриха, че промишлените предприятия в района на Перник са плащали 13 стотинки за кубик вода, а битовите абонати многократно повече – около 2 лв. Тази разлика е била за сметка на държавата и така са били нанесени значителни материални щети, твърди прокуратурата.
Така за малко повече от година били източени над 7 млн. кубика.
 
Обвинението представи и разпитите, проведени през последните  2 дни, включително и на ресорните заместник-министри.  Според тях , ако излезе на свобода, Нено Димов може да повлияе на свидетели, тъй като голяма част от тях са били негови подчинени.
 
Държавното обвинение представи и графици с подписа на министъра Нено Димов. По закон той е  единственият, който разполага с ресурсите, управлението и харченето на водните ресурси на язовирите. Според защитата могат да бъдат прехвърлени права на някои от ресорните зам.-министри.
 
Според държавното обвинение като министър Нено Димов умишлено е допуснал от язовир „Студена” да се използва многократно повече от допустимото количество вода за битови и промишлени нужди. Така за малко повече от година били източени над 7 млн. кубика.
 
Очаквайте подробности