София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Николай Денков: Децата, които са ваксинирани или преболедували, няма да бъдат тествани

"Тестването ще се премахне, когато премине вълната", категорчен бе просветният министър
3 мОбразование 1035 Николай Парашкевов

"От месеци се борим с ирационалните страхове на хората. Едни от тях са свързани с тестовете на децата и трябваше да се съобразяваме това. Варианта е или децата се тестват или остават вкъщи", това заяви пред БНТ просветният министър Николай Денков.

"Тестове имаше и можеше да се използват до сега. Две училища показаха как могат да се използват", подчерта той.

"В началото на годината, ако бяхме казали, че трябва да се наложат тези тестове щеше да има революция, а ние нямаше да имаме достатъчно аргументи, за да докажем твърдението си. Сега имаме тези аргументи", категоричен бе Денков.

"Вчера беше подписано постановлението на Министерски съвет, а парите са осигурени. Днес ще подпишем договора колко точно тестове ще получим", добави просветният министър.

"Има дискусия дали да вземем от двата вида тестове. Днес ще поръчаме единия от типовете, за да може максимално бързо да стартира процедурата. Днес ще имаме отраслов съвет, на който ще решим за втория", добави той.

"Поръчката е предвидена да покрие поне един месец. Ако успеем с процедурата ще поръчаме тестове за децата от 5 до 7 клас". каза още Денков.

"Надявам се да се преборим с тези страхове, защото тези тестове се използват и в други държави и се надявам, че хората ще преодолеят този страх", допълни проф. Денков.

"Децата, които са ваксинирани или преболедували няма да бъдат тествани", подчерта просветният министър.

"Тестването ще се премахне, когато премине вълната", категорчен бе проф. Николай Денков.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!