София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Николова обсъжда манипулациите на данни за епидемията от COVID-19

Германските власти предупреждават за пътуване от и до областите Благоевград, Добрич и Варна

Николова обсъжда манипулациите на данни за епидемията от COVID-19

Германските власти предупреждават за пътуване от и до областите Благоевград, Добрич и Варна

56 мЗдраве 362 Йоана Стайкова


Новият министър на туризма Марияна Николова е обсъдила с представители на германските туроператори възможности за убеждение на потенциални туристи от Германия, че  "разпространението във Варна и Добрич е клъстерно, и по-конкретно в старчески домове".

Причината за това е, че германските власти са издали предупреждения за пътуване от и до областите Благоевград, Добрич и Варна и са въвели задължителни тестове за пристигащите от там заради високата заболеваемост. 

Марияна Николова открито е обсъждала възможността да се манипулира информацията за случаите на коронавирус, защото данните отблъскват гемрманските туристи. Също така германска телевизия е излъчила репортаж от Златни пясъци, в който се вижда, че противоепидемичните мерки не се спазват.

Вместо да се наложат повече мерки за контрол, се е предложило да се промени методологията за отчитане на случаи с COVID-19,  защото "туроператорите изразиха притеснения, че немският гражданин вярва на официалните данни от институциите и че докато се обявяват подобни цифри, няма да има положителен резултат за сектора".

Не е ясно от кого са дошли предложенията, но те звучат като желание за манипулация на информацията за случаите на коронавирус. 

Също така стана ясно, че Марияна Николова "ще инициира разговори с Министерството на здравеопазването, така че да се наблегне на факта, че България е с най-ниска смъртност от коронавирус". България всъщност заема 24-та позиция сред 48 държави и области в Европа. А за изявлението, че разпространението на вируса в Добрич и Варна е "по-конкретно в старчески домове", също не е вярно. И в двата града има висока заболеваемост, като разпространението на заразата е дифузно.  

От началото на месец юли досега във Варна има почти 900 регистрирани случая, като около 120 от тях са от огнищата в два дома за възрастни хора. В Добрич пък от началото на юли има близо 430 регистрирани случая, като само много малка част са свързани с един клъстър в кланица за гъски в града.

България в момента е единствената държава в Европа, в която има ново разгаряне на епидемията, но мерки за ограничаването ѝ не са предприети. Всъщност, мерките са разхлабени - стадионите са отворени, а нощните заведения и клубовете в морските курорти работят, въпреки че са се превърнали в инкубатори на заразата.