София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нинова: Преместваме събора от Бузлуджа пред Министерския съвет

"Трябват общи усилия за смяна на модела на управление на България"

Нинова: Преместваме събора от Бузлуджа пред Министерския съвет

"Трябват общи усилия за смяна на модела на управление на България"

3 мЕвроком 1499


Лидерката на БСП Корнелия Нинова също се включи в общото протестно настроение като призова привържениците на Левицата да се включат в протеста пред Министерски съвет. Нинова определи акциите на недоволство като справедливи и очаквани. Ето какво коментира още председателят на БСП:

Преместваме събора от Бузлуджа пред Министерския съвет

Трябват общи усилия за смяна на модела на управление на България

Протестите са справедливи и очаквани. Израз са на отдавна тлеещо напрежение в обществото по много важни въпроси. Исканията са най-различни - за работа, чиста природа, справедливо правосъдие... Това са все проблеми, които години наред се трупаха в България и е съвсем естествено те да придобият такъв вид. Надявам се протестите да продължат.

Всичко това са теми, които обединяват и са надпартийни. Това, което се случи в президентството, е недопустимо - грубото нахлуване на въоръжени лица в президентската институция, погазването на върховенството на закона, пренебрежение на Конституцията. Въпросите за демокрацията, за спазването на законността, за действията на институциите, уважението към Конституцията- са важни теми за всеки българин и е съвсем нормално това да обединява. Протестите не са само като подкрепа за президента Радев, но и като битка за България и битка за справедливост.

По повод на забраната на властта за провеждането на партийния събор на Бузлуджа Нинова заявих : Преместваме събора от Бузлуджа пред Министерския съвет.

Нашият вот на недоверие към правителството е за корупция. Примери могат да се дават безкрайно за последните години, но по-важен е принципът на вота. ГЕРБ и Обединените патриоти вече залагат корупция в законите и по този начин тя вече става ненаказуема. Корупцията е заложена и институционално. Третото, което прави впечатление - чувството за безнаказаност. Нагледен пример за това е случаят с Алепу. Такъв пример може да се даде и с вноса на боклуците и заключи: Всичко това олицетворява модела на управление - олигархия, мафия, бизнес интереси и управление, което го допуска и съучаства- без никаква грижа за хората.

Вътре в парламента - този вот на недоверие ще се гледа чисто институционално, но истинският вот е вече навън - правителството получава вот на недоверие от хората. Така ние вътре няма да се чувстваме сами - на наша страна ще са хилядите протестиращи хора, които искат промяна в модела, справедливост и грижа за тях.

Единствената гаранция за развитие на България и за просперитет и грижа за хората е оставката на правителството на Борисов. Но не просто, за да се смени партията, която управлява - трябват общи усилия за смяна на модела на управление. Няма да е никак лесно - той се е окопал твърде дълбоко в системите и институциите на държавата. Затова ни трябват обединени усилия.

За съжаление пандемията беше спряла отчетно-изборната кампания на БСП, но сега отново започнахме -  в момента провеждаме конференциите. Впечатлението от тях ми е, че членовете ни са единни и няма такова разделение, което се внушава публично.  В началото на август всички конференции трябва да са приключили, а на 12 септември е прекият избор за председател. Залогът на този вот е България. Не става въпрос само кой ще е председател, а в каква посока ще върви и движи своята политика БСП, а оттам - какво ще се случи с управлението на България.

Членовете на партията искат прекия избор на председател. Те разбират, че това е революционна промяна - дава се възможност на народа да избира, а не няколко души на Конгреса да се разберат кого да сложат начело.