София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Нова версия за първата жертва на COVID-19 в Европа

Първият случай на инфекция с COVID-19 в Република Сърбия е регистриран на 6 март
16 сПолитика 487 Боряна Райчева

Въз основа на резултатите от проучване сръбските учени стигнаха до заключението, че SARS-CoV-2 се разпространява по-бързо, отколкото се смяташе, и е започнал да се разпространява по света много по-рано от очакваното.

Първата официално регистрирана смърт от коронавирус в Европа е записана на 10 февруари 2020 г. в Сърбия, а не на 15 февруари във Франция. До този извод стигна група сръбски учени от Белградския университет, чиито резултати бяха публикувани в научното списание Frontiers in Medicine.

„Официално първият случай на инфекция с COVID-19 в Република Сърбия беше регистриран на 6 март. В нашата работа представихме първия случай на ретроспективно откриване на тежък остър респираторен синдром на коронавирус, SARS-CoV-2, в резултатите на аутопсията на тяло, състояла се на 5 февруари 2020 г. Първата смърт в Европа, причинена от COVID-19, е доказана чрез хистологични и молекулярни анализи след смъртта и въз основа на това откритие може да се заключи, че ТОРС -CoV-2 се разпространява по-бързо и започва да се разпространява много по-рано от очакваното и че COVID-19 вероятно е причината за добре познатата пневмония с неизвестен произход, която е регистрирана през януари и февруари 2020 г. в света ", се казва в въведение в статията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!