София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Новият президент на Молдова: Ще изградим реален баланс и прагматичен диалог с Европа, Русия и САЩ

"Ще изградим държава, в която компетентните хора ще заемат ключови позиции, независимо от техния етнически произход."
34 сПолитика 134 Боян Марков

Новоизбраният президент на Молдова Мая Санду заяви, че възнамерява да води балансирана външна политика и прагматичен диалог с всички страни, включително Русия. Това предаде ТАСС. 

"Ще изградим реален баланс във външната политика, основан на националните интереси на Молдова, и прагматичен диалог с всички страни, включително Румъния, Украйна, европейските страни, Русия и САЩ.", заяви новият президент и лидер на "Партия за действие и солидарност".

"След признаването на тези избори и встъпването в длъжност ще проведа поредица от консултации с парламентарните фракции, за да намеря решения на неотложните проблеми, пред които са изправени гражданите. Моите приоритети ще бъдат да се спре кражбата на бюджетни пари, корупционните схеми, а също и да се привлекат ресурси за молдовската икономика.", допълни още Санду.

"Казвам Ви: не сте загубили. Ще спечеля доверието Ви с конкретни дела.", категорична бе Санду, преминавайки на руски.

"Заедно ще изградим Молдова, където гражданите на всички етнически групи ще се чувстват в безопасност, където техните права, включително правото да използват техния език, ще бъдат надеждно защитени. Ще изградим държава, в която компетентните хора ще заемат ключови позиции, независимо от техния етнически произход.", завърши Мая Санду.