София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

НС ГЛАСУВА ИЗКЛЮЧВАНЕТО НА ЕНЧЕВ

НЕЗАВИСИМИЯТ ДЕПУТАТ ВЕЧЕ НЕ ЧЛЕНУВА В НИТО ЕДНА КОМИСИЯ, НО СТАНА ПОВОД ЗА СПОР
пропускане

НС ГЛАСУВА ИЗКЛЮЧВАНЕТО НА ЕНЧЕВ

НЕЗАВИСИМИЯТ ДЕПУТАТ ВЕЧЕ НЕ ЧЛЕНУВА В НИТО ЕДНА КОМИСИЯ, НО СТАНА ПОВОД ЗА СПОР

5 годиниПолитика 1420 Боряна Райчева


Народното събрание изключи независимия депутат Велизар Енчев от две парламентарни комисии. Това стана с гласовете на ГЕРБ, РБ, ПФ и "Атака". БСП и ДПС не гласуваха.
По предложение на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов Енчев беше изключен от комисиите по взаимодействие с неправителствени организации и жалби на гражданите и по социална и демографска политика, в които участваше като член от тяхната квота. Велизар Енчев обаче видя в предложението на Валери Симеонов както ревъншизъм за неговото напускане на Патриотичния фронт, така и опит за спиране на неговите предложения в парламентарните комисии, които засягат пенсионерите. Валери Симеонов не му остана длъжен, а депутатът от БСП Мая Манолова се опита да защити Енчев, тъй като видя дискриминация към независимия депутат. От Атака обаче виждат само една посока за тези депутати, които напускат своите парламентарни групи – вратата.
Мая Манолова предложи гласуването да бъде отложено, докато не бъде изяснено дали в правилника, както тя твърди, независимите народни представители имат право да участват в две комисии като членове. Нейното предложение обаче беше отхвърлено. Междувременно беше прието оттеглянето на лидера на "Атака" от поста зам.-председател в комисията по външната политика. По време на избора му Сидеров бил в чужбина и съпартийците му несъгласували с него издигането му. Миналата седмица той съобщи, че ще остане член, защото имал въпроси към външния министър Даниел Митов.