София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НС обсъжда забрана за образование на полова тематика при децата

Законопроектът е внесен от ИТН

2 месецаПолитика 30 Марияна Стойчева

Народните представители гледат на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето.

Законопроектът е внесен от ИТН.

Вносителите въвеждат текстове в Закона за закрила на детето, с които се налагат две забрани- Едната важи за територията на всички предучилищни и училищни заведения и се отнася за разпространението на различни агитационни материали и провеждането на мероприятия или обучения на здравна, полова и обществена тематика, които не съответстват на общоприетите морално-етични норми за понятието биологичен пол в обществото и не са одобрени от Министерството на образованието и науката.

Другата забрана за отнася за разпространението на информационни материали и мероприятия, но вече свързани с пропагандиране или ранно определяне на половата идентичност на деца различна от биологичната, както и извършването на медицински услуги на деца, включващи хормонална терапия или интервенция, несъответстваща на биологичния им пол. Забраната важи за територията на цялата страна.

Преходни и заключителни разпоредби на закона се въвежда забрана в Закона за здравето на пряката реклама и извършване на медицински услуги, включващи хормонална или друг вид медицинска терапия за промяна на пола сред лица под 18 години. Предвижда се отнемане на лиценза на доставчика на социални услуги в Закона за социалните услуги при констатирани нарушения по новите текстове от Закона за закрила на детето. Предвиждат се наказания в Наказателния кодекс за системно нарушение с лишаване от свобода до две години или пробация, и обществено порицание, както и създаването на нов член, с който се регламентира наказанието за умишлено нарушение на новия текст от Закона за здравето.

Снимка: БГНЕС