София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

ОБЕКТИВНО: Балонът се надува... пук: Инфлацията - пагубна ли е за България? (ВИДЕО)

Колко е процентът на инфлация в момента?
пропускане
5 чИкономика 1376 Ивана Иванова

Инфлация. В началото терминът се отнася до повишение в основните ценови нива, причинено от дисбаланса между количеството пари и търговските нужди. Въпреки това икономистите често използват „инфлация“, говорейки за повишението на цените. Повишение в паричната маса може да бъде наречено монетарна инфлация, за да се разграничи от повишението в цените, което също може да бъде наречено „ценова инфлация“.

Процентът на инфлацията за месец Ноември спрямо месец Октомври миналата година е 1.4%. Колко обаче е процентът на инфлация в момента?

След продължителен период на много ниска инфлация през август, септември и октомври 2021 г. тя достигна най-високото си равнище от 13 години насам. Това се дължи на три основни причини: икономиката се възстановява бързо, повишените енергийни цени тласкат инфлацията нагоре, а има и нещо, което статистиците наричат „базов ефект“. Повечето икономисти се съгласяват, че в дългосрочен план инфлацията е причинена от повишение в паричната маса.

Междувременно Европейската социологическа агенция „Евростат“ отчита рекордна инфлация в еврозоната – тя се е покачила до 5% през декември 2021 г., което е най-високият праг от началото на записите през 1997 г.

Тези данни са доста над целта на Европейската централна банка за 2% инфлация в еврозоната. ЕЦБ обаче смята, че тази инфлация е преходна и би трябвало да спадне през 2023 г., след като достигне своя връх през 2022 г.

Статистиката показва, че има най-голям годишен ръст при цената на енергията (26%), която от своя страна води до увеличение при храната, алкохола и тютюна (3,2%), промишлените стоки (2,9%) и услугите (2,4%).

Mинaлия мeceц пpeзидeнтът на ЕЦБ Kpиcтин Лaгapд зaяви, чe oчaĸвa инфлaциятa дa ocтaнe виcoĸa в ĸpaтĸocpoчeн плaн и пo-ĸъcнo пpeз 2022 г. дa зaпoчнe дa ce зaбaвя и дa пaднe пoд 2 пpoцeнтa. 
От ЕЦБ са сигурни, че през 2022 г. инфлацията ще отслабне. Тъй като въздействието на паричната политика се проявява с известно закъснение, няма как тя да предотврати краткотрайни резки покачвания на цените.

Ние се ръководим от данни и ще ги прегледаме следващия март, следващия юни, следващия септември. Когато получим актуализирани прогнози, ще направим преоценка... ще се коригираме в двете посоки в зависимост от данните, които получаваме.

Но в този момент е достатъчно да посочим, че при настоящите обстоятелства, както казах преди, е много малко вероятно да повишим лихвените проценти през 2022 г. Това все още е в сила.
Но трябва да сме много внимателни към това, което ни казват данните. И ние ще го правим на всяка среща по монетарната политика.

Правителството планира увеличението на минималната работна заплата ще е през март. Планира се тя да стане 710 лева от сегашните 650 лв. Но дали това увеличение ще се усети, след като процентът на инфлацията се вдига всеки месец.

Втората по големина партия в Народното събрание ГЕРБ, която в момента играе ролята на опозиция, смята, че правителството на Кирил Петков не предприема действия за намаляването на процента на инфлацията.

Датата за влизане на България в еврозоната остава 1 януари 2024 г. и по никакъв начин не е застрашена. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос от Георги Ганев, депутат от "Демократична България".

Растящата инфлация обаче крие рискове по пътя ни към еврозоната. Натрупаната инфлация от януари до ноември миналата година достигна рекордните за последните 10 години 7,3%, докато бюджетните харчове не водят до надскачане на допустимия дефицит. Еко Евросъюзът е готов да толерира в момента повече разходи на държавите членки заради COVID мерките, то за инфлацията компромиси може и да няма.

Как да предпазите парите си от инфлация?

Заможните хора и печелившите компании често търсят различни начини как да защитят парите си от инфлация. Мнозина избират да инвестират в недвижими имоти или акции с надеждата не само да защитят парите си, но и да ги накарат да работят за тях.

Други се страхуват от риска да загубят пари и поне за част от парите си избират по-сигурен и изпитан от времето метод за съхраняване на стойността на парите - злато. И въпреки че цената на златото постоянно се колебае, в дългосрочен план тя има възходяща тенденция, точно както инфлацията.

А кога ще бъдем свидетели на обратния ефект - дефлация, когато инфлацията спадне под 0%, дори и експертите не могат да кажат.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!