София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Официално: Йорданка Фандъкова се кандидатира за кмет на София

Подкрепена е от СДС

9 месецаПолитика 7 Боряна Райчева


Настоящият столичен кмет влиза в надпреварата за следващ мандат на местния вот наесен. На поредна инспекция Йорданка Фандъкова обяви ,че се кандидатира за кмет на столицата. Като основен агрумен тя посочи развитието на София през последните 10 години.
 
Фандъкова зае пост № 1 през 2009 г., когато довърши мандата на Бойко Борисов, след като той стана премиер. Преди това - от 2005 г. бе зам.-кмет по култура и образование. 
 
На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. Йорданка Фандъкова е избрана за народен представител от ГЕРБ. Двайсетина дни по-късно е избрана за министър на образованието, младежта и науката. 
 
През септември 2009 г. ГЕРБ обявява кандидатурата на Фандъкова за освободения от лидера на партията Бойко Борисов пост на кмет на Столичната община. Печели изборите с 67% от подадените гласове. 
 
През октомври 2011 и 2015 г. Фандъкова отнова печели изборите за кмет на София. През октомври тя ще стане най-дълго управлявалият кмет на София в историята на града.
 
Досега Фандъкова винаги е печелила битката за столицата на първи тур, за първи път обаче вотът ще бъде провеждан без Цветан Цветанов.