София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ОФИЦИАЛНО: Здравната комисия одобри искането за внос на руската ваксина "Спутник V"

Първо заседание на ресорната комисия в парламента
2 мЗдраве 1099

Здравната комисия прие искането на БСП да бъде възложено на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за достъп до руската ваксина "Спутник V". Искането вече беше отхвърлено веднъж от предишния парламент. Решението трябва да бъде гласувано тепърва окончателно и в пленарна зала.

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ В НС ОБСЪЖДА: Да има ли Sputnik V в България? (ВИДЕО)

Министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов е против това, заради разпоредбите на Европейския съюз, като се позова на това, че ЕК не е одобрила към момента прилагането на ваксината.

"В тази сграда съм в качеството на народен представител, но извън нея съм имунолог. Свързах се с други страни, в които тази ваксина се използва активно. Контактувах с колеги в Сърбия и Унгария.  В някаква степен мога да се съглася с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, че процедурата у нас е затруднена чисто административно", отговори депутатът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов.

Според Чорбанов има изключително малко данни за странични реакции от Sputnik V и ваксината не е аналогична на АстраЗенека, защото няма нищо общо и векторите са съвсем различни. "Аз съм последният човек, който може да бъде набеден като русофил, но Русия има традиции от 100 години за правене на ваксини и там на практика няма големи епидемии. Според данни на унгарските здравните власти тя е без странични реакции при масова употреба там", каза още той. 

Ангелов отговори на Чорбанов, че като здравен министър носи лична отговорност за решенията на здравното министерство.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!