София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Огнян Герджиков: За първи път съм свидетел на толкова прозрачни преговори за кабинет

"Трябва да се работи в името на България", подчерта той
19 сПолитика 3293 Николай Парашкевов

"За първи път съм свидетел на толкова прозрачни преговори за сформиране на кабинет, нормално е извън тези публични разговори да има и други срещи с партньори, не виждам нищо осъдително и странно в това нещо", коментира пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш служебен министър-председател относно преговорите за коалиционно правителство.

Той поясни, че няма символика в това, че разговорите се провеждат в МОЛ-а , защото по думите му в момента в Народното събрание има ремонтни дейности и там няма как да се правят срещите с политическите формации.

По думите на проф. Герджиков не бива да се търси и "под вола теле" в това, че изтъкнати и известни експерти в областта си като Румен Овчаров и Емилия Масларова са поканени на преговорите, за да дадат експретното си мнение.

"Това не значи, че тяхното мнение, ще бъде взето като основа на нещо, но пък всяко съдържателно мнение е важно", поясни проф. Герджиков.

"Подходът на Петков - Василев е много добър в тези преговори - търсят се допирните точки, изчиства се спорното от безспорното и там, където има неща, които не са избистрени и са спорни, се отлагат за по-следващ момент. Това е съвсем нормално и аз не виждам как по -друг начин да стане", каза още проф. Герджиков.

По думите му търсенето на допирни точки е правилната формула в търсене на коалиционно управление.

Все пак според него нямаме опит в дълготрайни коалиции, въпреки че е добре този кабинет да изкара пълен мандат:

"Но има и немалък риск след половин или след една година нещата да започнат да се нагнетяват и да има напрежение между отделните партии и да се стигне до разрив, дано това не се случи", каза проф. Герджиков.

"Трябва да се работи в името на България, а не всеки, който е бил в политиката е корумпиран, така че новите лица като тези в "Продължаваме промяната", трябва от това да се водят", смята той.

"За бъдещите министри е важно с какви съветници ще се заобиколят, така че, те  да ти дават правилните експертни съвети", каза още проф. Герджиков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!