София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

ОГРАДАТА НЕ НИ ОПАЗИ: Африканската чума е у нас

Започва избиване на прасетата в засегнатия район

ОГРАДАТА НЕ НИ ОПАЗИ: Африканската чума е у нас

Започва избиване на прасетата в засегнатия район

2 годиниАгро 24 Боряна Райчева


Първи случай на африканска чума по свинете бе регистриран вчера във варненското село Тутраканци. Взети проби на животни от селото се оказаха положителни, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Властите издадоха забрана за придвижване и транспортиране на свине в района. Отцепена е 3-километрова предпазна зона около огнището на заразата, в която влизат село Тутраканци и село Бозвелийско, община Провадия.

В засегнатата със зараза зона са отглеждани общо 7 прасета, които ще бъдат умъртвени, а стопаните ще получат обезщетение по пазарни цени.

Ветеринарните власти днес ще вземат проби от всички прасета в 3-километровата зона около огнището на африканска чума. Започва и преброяване на всички домашни свине в 10-километров радиус около селото.

Към момента унищожаване на прасета, освен тези в Тутраканци, не се налага. Ако, обаче, в някое населено място пробите докажат, че има заразено животно, ще бъдат убити всички свине.

Започва и конфискация на храните от свинско месо на границите.

Страната ни информира Европейската комисия за първото огнище заразата по свинете, установено у нас. Предстои Брюксел да наложи ограничения на България.