София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Околийски, СЗО: България има достатъчно ваксини, но не се използват

Той обясни, че липсата на ваксини в Индия е свързана с достъпа на продукт

Изработените ваксини предпазват и от новите щамове, така че те са ефективни. Това каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, по БНТ.

„Всеки трябва да има възможността да се предпази и ваксинира, защото в този глобален свят, където пътуванията са лесни можем при пътуване да се заразим. Нужна е една много по-осъзната солидарност, която обаче не наблюдаваме към този момент“, подчерта той.

Доц. Околийски добави, че мандатът на СЗО към момента не предполага възможността за действия без разрешение на съответното правителство и обясни, че трябва да има много по-ефективен механизъм и експертите на СЗО да влизат в страните и да дават съвети.

Той обясни, че липсата на ваксини в Индия е свързана с достъпа на продукт, който се произвежда в страната минава през предварителните договори къде отиват ваксините, които очевидно отиват в по-богатите страни.

„Като че ли с изключение на Индия целият свят се намира в плато, даже в леко намаляване на случаите. В Европа се наблюдава подобно задържане на пандемията. Има такива страни като Малта, които достигнаха над 70 % ваксинационно покритие“, обясни още доц. Околийски.

Той заяви, че все още само 10 % от населението на света е ваксинирано. „Нужно да е много повече, за да вървим с по-бързи стъпки към овладяване на пандемията“, добави доц. Околийски.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!