София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Омбудсманът иска закриването на Софийския затвор

Причината са лошите битови условия и нехигиеничните пространства

Омбудсманът иска закриването на Софийския затвор

Причината са лошите битови условия и нехигиеничните пространства

3 месецаОбщество 28 Ивана Иванова


Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централният софийски затвор, затворническото общежитие в кв. Кремиковци и керамичната фабрика в гр. Враца. Това тя направи по време на представянето на годишния доклад за 2019 г. на омбудсмана като национален превантивен механизъм.

Причина за искането й са лошите битови условия, фактът, че сградата на Софийския затвор е паметник на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността и останалите сгради да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода.

Според омбудсмана трябва да се вземат спешни мерки, за да приключи по-бързо процесът за деинституциализация, който по план трябва да приключи чак през 2035 година.

„Процесът на деинституциализация в тази област е много закъснял и върви с много бавни темпове. Хората, които са специалисти в тази област, не са привлечени да работят в тези места. Те са ниско платени, работят често в лоши условия. Те се занимават с тежък физически трудно, но и психическото натоварване е сериозно”, заяви омбудсманът Диана Ковачева.

„Тази препоръка е важна, защото там материално-битовите условия са много лоши, те са пренаселени. Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на практика по този начин се нарушават основни права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух и това, специално за Софийския затвор не може да бъде поправено, защото той е паметник на културата“, посочва мотивите за искането си омбудсманът.

Тя уточни, че там излежават присъдата си близо 2000 затворници и апелира да се предприемат спешни мерки за преместването им на ново място.

По отношение на арестите и местата за задържане, Ковачева коментира, че те за разлика от някои затвори, които са били ремонтирани със средства по Норвежкия механизъм, продължават да са в много лошо състояние.

„Арестите в Свиленград и Габрово и тези, които са основно към областните дирекции на „Изпълнение на наказанията“ са в лошо състояние. Подобрило се е състоянието на арестите, които са преместени към затворите, които също по Норвежкия механизъм бяха ремонтирани“, уточнява омбудсманът.