София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Определяният за мозъка на схемата Нотариуса: Възползват се от името ми в скандала

Атанасов твърди, че фирмите, в които е бил съдружник на Божанов, не са имали никаква дейност

2 месецаКрими 12 Марияна Стойчева

,,Мозъкът на схемата Нотариуса''.

Така гръцките бизнесмени описват Велимир Атанасов - съдружник и адвокат на убития Мартин Божанов. Той обаче твърди, че фирмите, в които е бил съдружник на Божанов от 2018 г до днес не са имали никаква дейност. Каза още, че бил негов адвокат в бракоразводното му дело и с това се свеждат отношенията им. Намесването на неговото име в скандала определи като възползване.

Припомняме, че от МВР проверяват дали хора на Мартин Божанов - Нотариуса са рекетирали гръцки бизнесмени. След имотен спор предприемачите са подали жалба в ГДБОП, която е проверена преди две години. Изпратена е на прокуратурата и все още е там.

"Явно са решили да се възползват от ситуацията, от това, че името ми излезе по случая с делото с Луковит и Мартин Божанов. Защо ме наричат така, аз как да коментирам? Познавам ги, защото водим четири граждански дела и отделно още наказателни дела. Никога не е имало лична среща между нас, никога. И това ми е много интересно и държа въпросните господа като правят квалификации, отправят всякакви твърдения да кажат ясно и категорично къде точно аз съм се хвалил с някакви контакти от всякакъв вид".

Това заяви пред БНТ Велимир Атанасов.

,,Изцяло приятелски'''.

Така Велимир Атанасов определи отношенията си с подалата оставка ръководителка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Той не отговори на въпроса дали знае за незаконни дейности от страна на Божанов с аргумента, че е бил негов адвокат. Главният секретар коментира, че двамата били близки.

"Знаем, че са били близки. Особено Велимир Атанасов от дълги години е в приятелски отношения с него, така че вярвайте, че няма да прикрием нито един факт, посочи Живко Коцев - главен секретар на МВР.

Спор за имот - така според гръцките бизнесмени започнало всичко. От една страна гръцки предприемач купил имот за 25 милиона евро. Сключил договор с потенциален партньор, който също би трябвало да има финансиране. Последвали обаче опити за саботиране на проекта, включително с поредица от проверки и дела. В този момент според разказите на бизнесмените се появили хората на Нотариуса, които искали пари - парче от пая с апетитния бизнес. Използват всякакви похвати, в това число и заплахи.

"Те ни заобикаляха непрекъснато след като ни повдигнаха обвинения хората на лицето Зартова и на Велимир Атанасов. И те фактически, за да могат да ни помогнат, за да се оправят нещата, ние трябваше да платим някакви суми. Имаше заплахи за нас, за нашите семейства, че ако ние не се поддадем, те трябва да ни оправят. Това е изнудване. Идват на масата, казват да дадете тази сума, можем да ви оправим, вие сте в много лошо състояние, може да станете още по-зле", разказва Йоаким Каламарис.