София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Орбан призовава Мелони и Льо Пен да се обединят и да създадат дясна супергрупа на ЕС

Време е да „прекроим“ европейската десница, каза унгарският премиер

6 дниПолитика 27 Катерина Найденова

Молбата на Марин Льо Пен към италианския премиер Джорджия Мелони за формиране на дясна супергрупа в следващия Европейски парламент получи подкрепата на един от най-видните националисти в Европа - Виктор Орбан.

В интервю за френското седмично списание Le Point унгарският премиер каза, че „бъдещето на суверенистичния лагер в Европа и на десницата като цяло сега е в ръцете на две жени“, като твърди, че ако Льо Пен от френската крайна десница и италианският лидер Мелони работят заедно „в рамките на една група или коалиция, те ще бъдат сила за Европа“.

Партията на Мелони, Италиански брюатя, в момента седи с Европейските консерватори и реформисти (ECR) в Европейския парламент, докато Националното събрание на Льо Пен е част от групата Идентичност и демокрация (ID).

Тъй като крайната десница се очаква да нарасне на изборите за ЕС на 6-9 юни, Льо Пен представи идеята за единна крайнодясна група, която, каза тя, може да стане втората сила в парламента след дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и да тласне надясно на Европа.

И Орбан споделя визията на Льо Пен. Инерцията, която ще произтече от такова партньорство, „може да бъде достатъчна, за да промени конфигурацията на европейската десница или дори да измести Европейската народна партия“, каза той.

Партията на Орбан, Фидес, напусна ЕНП през 2021 г. и води преговори за присъединяване към ECR. Унгарският лидер каза обаче, че Фидес ще изиска от ECR да изясни позицията си относно бъдещите отношения с Националния сбор на Льо Пен - който унгарците предпочитат - и ЕНП, която Орбан критикува, че е под германско влияние.

„Освен броя на местата, които дадена партия печели, най-важното според мен ще бъде броят на евродепутатите, готови да отидат по-далеч във войната в Украйна, и броят, който ще бъде за прекратяването й“, каза Орбан, който често се противопоставя на европейските санкции срещу Русия и пакетите от помощ за Украйна, тъй като тя отблъсква пълномащабната инвазия на лидера на Кремъл Владимир Путин.

Орбан също повтори противопоставянето на Унгария на кандидатурата на Марк Рюте да управлява НАТО – посочвайки минали забележки, в които холандският премиер каза, че Унгария „вече няма място в ЕС“ – и се подигра с разговорливия характер на френския президент Еманюел Макрон.

„Макрон има разбиране за историческите измерения на нещата, което много малко европейски лидери имат. Това ни позволява да обсъдим нашите различия“, каза той.

„Това обаче отнема два пъти повече време, отколкото при други европейски лидери", категоричен е Орбан.