София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Още 25 740 ваксини на Pfizer/BioNTech пристигнаха у нас

До края на седмицата ще има и нови количества от Оксфордската ваксина AstraZeneca
2 мЗдраве 300 Мирослав Митков

Получихме още 25 740 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. На 25 февруари се очакват още 12 000 дози от Moderna. Това информира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

До края на седмицата ще има и нови количества от Оксфордската ваксина AstraZeneca, като предстои потвърждение за точната дата и точните количества.

"Тъй като беше взето решение от ваксинационния щаб втората доза да се слага на 70-ия ден - т.е. 10-ата седмица, което е заложено и в кратката характеристика, всички налични в страната дози се прилагат, без да се изчаква", обясни Кирилов.

По думите му се наблюдава много ниска честота на нежеланите реакции – под 2 на 1000 ваксинации. Това потвърждавало профила на безопасност и данните на клиничните изпитвания. Става въпрос за локални реакции на мястото на поставяне на инжекцията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!