София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

От последните минути: Падна правителството на Румъния

При вот на недоверие

От последните минути: Падна правителството на Румъния

При вот на недоверие

4 месецаПолитика 353 Боряна Райчева


При гласуван вот на недоверие падна правителството на Румъния. Следва президентът да назначи служебно правителство. Избори ще бъдат проведени до края на годината.

Румънският парламент прие предложение за вот на недоверие срещу либералното правителство, водено от премиера Людовик Орбан в сряда, 5 февруари, само три месеца след като беше избрано.

Предложението, инициирано от Социалдемократическата партия (ПСД), беше подкрепено от 261 народни представители, повече от минималните 233 гласа, необходими за неговото преминаване.

ПСД внесе предложението си за недоверие, след като правителството пое отговорност в парламента за законопроект, който променя избирателния закон, така че кметовете да бъдат избрани след два кръга на гласуване вместо един. ПСД и етническата унгарска партия - UDMR се противопоставят на тази промяна, която потенциално би могла да намали броя на кметовете на местните избори, които ще се проведат това лято.

Някои коментатори смятат, че либералите са приели тази промяна в избирателния закон с точната цел да свалят правителството си и да предизвикат предсрочни парламентарни избори. Националната либерална партия (PNL) понастоящем регистрира най-високия си резултат в анкетите от над 47%, докато Социалдемократическата партия (PSD) е само на 20%, според най-новото проучване на IMAS, проведено за радиостанция Europa FM.

Освен това премиерът Людовик Орбан и президентът Клаус Йоханис имаха среща през януари, след което обявиха, че са решили да подкрепят идеята за предсрочни избори. За целта обаче първо им е било необходимо правителството да подаде оставка.