София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Отиде си легендарният Мохамед Али

Погребението на най-известният боксьор ще е в родния му град Луисвил
пропускане

Отиде си легендарният Мохамед Али

Погребението на най-известният боксьор ще е в родния му град Луисвил

4 годиниСпортни 25 Боряна Райчева


Великият американски боксьор Мохамед Али почина на 74-годишна възраст в болница във Финикс, щата Аризона, след като цели 32 години се бори с болестта на Паркинсон. Погребението ще е в родния му град Луисвил, Кентъки, а датата все още не е ясна.

След като преди няколко дни бившият световен шампион по бокс влезе в болница заради дихателни проблеми, неговият говорител обяви, че бързо ще се оправи и феновете няма за какво да се тревожат. За съжаление малко по- късно се разбра, че проблемите на спортиста са по-сериозни от очакваните.

Освен с трите си титли в тежка категория, Касиус Клей, който в последствие приема исляма и се преименува на Мохамед Али, е познат и като един от значимите борци за правата на афроамериканците в САЩ.

През 1984 г. легендарният Мохамед Али е отключил болестта на Паркинсон. Някои хора смятат, че това се дължи на големия брой удари в главата, понесени от Али в рамките на кариерата му като професионален боксьор в тежка категория.

Тъй като трикратният световен шампион по бокс имаше проблеми с говора, той рядко даваше интервюта и избягваше да говори пред публика. Провокиран от изказването на Доналд Тръмп за временна забрана за влизане на мюсюлмани в Съединените американски щати, Мохамед Али даде изявление, в което заклейми кандидатурата за президент на милиардера.

След като вече той не е сред живите, хората се чудят кой ще се бори и ще защитава правата на обикновения човек. И въпреки всичко великият Мохамед Али няма да бъде забравен, милиони хора ще носят спомена за него в сърцата си и ще го дават за пример, защото той беше и винаги ще бъде легенда!