София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Откриват Биеналето за църковни изкуства в Търново

Три изложби ще съпътстват събитието

7 месецаКултура 6 Боряна Райчева


Три изложби ще бележат Шестото издание на Биеналето за църковни изкуства, което ще се открие тази вечер в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново.
Едната изложба е на специалност „Иконопис“ на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен.
„Тяхната изложба е много внушителна и има ретроспективен характер, тъй като включва творби на ученици от създаването на специалността до момента“, сподели доц. Миглена Прашкова, ръководител на катедра „Църковни изкуства” към Православния богословски факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.
Другото съпътстващо събитие е експозицията „Алегория сакра“, която ще е в отделна зала и ще представя творби на художници, вдъхновени от християнската тема, но необвързани с богослужебната практика. Това са свободни творби на художници, които интерпретират тази тематика. Името „Алегория сакра“ идва от идеята, представена от кураторския проект на доц. д-р Красимир Русев по време на предишното пето издание на Биеналето. Доц. Русев вече представи една експозиция с това име, която бе повлияна от едноименната вечна творба на ренесансовия художник Бернини. „В настоящата експозиция има творби, които по-скоро допълват тематиката, въпреки че не са обвързани с традиционното литургично изкуство на иконата“, каза доц. Прашкова.
Третата изложба е на творци от Крайова, Румъния, които са вече утвърдени иконописци и работят в тази област. Изложбата е наречена „Третият мост“, а името й се дължи на факта, че Крайова се намира между Калафат и Гюргево, т.е. е своеобразен трети мост над река Дунав, който в известен смисъл е символ на връзката между нашите две съседни православни държави.