София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Отрицателен тест за българите, пътуващи за Норвегия

PCR тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането в страната
4 мОбщество 315 Златина Петкова

Норвегия ще изисква отрицателен тест за коронавирус за пристигащите и от България, но от 9 ноември, съобщиха от МВнР. На 05 ноември 2020 г. норвежкото правителство въведе следните изменения в режима за пътуване до Норвегия:

Считано от 00:00 часа на 09 ноември 2020 г., влизащите в Норвегия от страни с червен рисков индекс /сред които е и България/ трябва да представят сертификат за отрицателен тест за COVID-19. PCR тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането в страната и трябва да е издаден на език, разбираем за норвежките гранични власти - английски или норвежки.

Влизане на територията на Норвегия може да бъде отказано, ако лицето не представи отрицателен PCR тест. • Изискването не се прилага за норвежки граждани и лица с постоянно пребиваване в Норвегия; • Изискването не се прилага за транзитно преминаващите лица; • Изискването не се прилага за работниците, които редовно влизат в Норвегия от Швеция и Финландия; • Изискването се отнася за здравния персонал, който е бил извън Норвегия повече от седем дни.