София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Пандов за Сарафов: Сменихме генерал с лице, което отговаря на изисквания за лейтенант

''Призовахме г-н Сарафов да подаде оставка по няколко причини''

45 сПолитика 1021 Кристияна Стефанова

''Призовахме г-н Сарафов да подаде оставка по няколко причини. На първо място възразяваме срещу начина, по който беше определено лицето, което да замести на поста Иван Гешев. Бързината сама по себе си не винаги е проблем. Това е длъжност, която не може да остане без лице,която да я заема. Въпросът е начинът, по който беше проведена процедурата.'' Това заяви депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов в ефира на Нова телевизия. 

„Има основателен дебат дали Прокурорската колегия или Пленума на ВС трябва да избере лицето, което да изпълнява длъжността главен прокурор. Според експерти Пленумът е този, който трябва да определи главния прокурор. Тоест на първо време проблемът беше органът, излъчил това лице. На второ място има проблем с процедурата. Тоест приложиха се критерии, които не отговарят на критериите за избор на главен прокурор. Критерии, с които образно казано сменихме генерал с лице, което отговаря на изисквания за лейтенант”, добави още той.