София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста

Мерката остава "задържане под стража"
6 мЕвроком 175

Състав на Софийския градски съд остави в ареста 22-годишния Кристиан Николов, който предизвика катастрофа, убила журналиста Милен Цветков навръх Великден, 19 април 2020 г.
Това е поредното искане на младежа за промяна на мярката му за неотклонение. Той поиска от съда да му наложи домашен арест, който да изтърпява в дома си на ул. „Любен Каравелов” в София и забрана да напуска страната.

Прокурорите по делото заявиха, че молбата на Николов е неоснователна, тъй като няма нови обстоятелства, които да дават основание за промяна на мярката му за неотклонение. Младежът е подсъдим по обвинение за извършването на престъпление, което предвижда 15 г. затвор, 20 г. затвор или доживотен затвор.

Няма доказателства, които да разколебават обоснованото предположение, че Николов е извършил престъплението, заявиха представителите на държавното обвинение. Той е с изключително висока степен на обществена опасност, грубо и арогантно е нарушил ЗДП след употреба на 3 вида наркотици. Задържането му в ареста от 8,5 месеца не е прекомерно, казаха още от прокуратурата.

„Моля да ми позволите да се върна при семейството си”, каза пред съда Николов и помоли за домашен арест, като заяви, че ще спазва мярката на адреса си в София, но каза и че е студент в Германия.

Съдия Веселина Ставрева реши, че мярката за неотклонение на Николов трябва да остане „задържане под стража”. Митивите са, че са събрани достатъчно доказателства срещу него – в 25 тома има верига от доказателства, че виновно е причинил ПТП, довело до смъртта на Цветков след употреба на поне 3 вида накротици. Извършени са и множество експертизи. Съдът определи още, че няма опасност Николов да се укрие, ако е извън ареста, но има опасност да извърши аналогично престъпление. По отношение на здравословното му състояние, съдът обясни, че е бил преглеждан няколко пъти и изследван, включително и в болница извън затвора и са му предписани лекарства.

Решението на СГС не е окончателно. То може да се обжалва и протестира пред САС.