София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Полиция нахлу в офисите на Европейския парламент във връзка със случая „Russiagate“

Разследването е свързано с твърдения, че на част от евродепутатите е платено да разпространяват руска пропаганда

7 дниПолитика 10 Катерина Найденова

Полицията извърши акции в сряда във връзка с „руска намеса“ в Европейския парламент, според изявление на белгийския федерален прокурор.

Претърсванията, извършени в частна резиденция в Брюксел и в офисите на Европейския парламент в Страсбург и Брюксел, са свързани с т. нар. дело Russiagate, където се твърди, че членове на ЕП са били подкупени да насърчават руската пропаганда чрез уебсайта на Voice of Europe.

„Има индикации, че съответният служител на Европейския парламент е изиграл значителна роля в това“, казаха белгийските правоприлагащи органи.

Според двама души, запознати с разследването, които са пожелали анонимност, белгийската полиция проучва връзките на парламентарен сътрудник, който е работил за крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) и сега работи за крайнодесния холандски евродепутат Марсел де Грааф.

Офисът на Де Грааф не отговори на искане за коментар от POLITICO.

AfD беше засегната от поредица от скандали през последните месеци, кулминацията на които беше арестът през април на помощник на високопоставения евродепутат Максимилиан Крах. Германските власти казаха, че помощникът, наречен Джиан Г., е бил „служител на китайска тайна служба“.

Малко след това германските прокурори в Дрезден започнаха предварителни разследвания по обвинения, че Крах е приемал плащания от Русия и Китай „за работата си като евродепутат“. По-рано този месец белгийската и германската полиция претърсиха офиса на Крах в Европейския парламент във връзка с разследването за шпионаж.

Крах, който беше водещият кандидат на AfD на изборите за ЕС, обяви, че ще спре кампанията си и ще се оттегли от ръководството на своята партия след обвиненията в шпионаж и корупция, както и скорошна подстрекателска забележка относно Waffen-SS от нацистката ера, неговата кандидатура.

Говорител на Европейския парламент отказа да коментира текущото разследване, но потвърди, че на властите е бил предоставен достъп до офис.