София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Полша ще построи обект за 1000 американски войници за своя сметка

"Отношенията между САЩ и Полша достигнаха ново ниво“

Полша ще построи обект за 1000 американски войници за своя сметка

"Отношенията между САЩ и Полша достигнаха ново ниво“

11 месецаПолитика 8 Боряна Райчева


Американският президент Доналд Тръмп и полският лидер Анджей Дуда заявиха, че отношенията между двете страни са достигнали ново ниво, включително благодарение на споразумението за увеличаване на броя на американските войски в Полша, съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

"Двамата лидери обсъдиха конкретни стъпки, които техните правителства ще предприемат, за да диверсифицират енергийните доставки за Европа и да се противопоставят на усилията да бъдат използвани енергийните ресурси като инструмент за постигане на политически цели", се казва в изявлението.

Както вече съобщи в сряда Тръмп на съвместна пресконференция с Дуда в Розовата градина на Белия дом, Полша ще построи обект за 1000 американски войници за своя сметка и САЩ няма да инвестират в него. Той посочи по-рано, че това е "съоръжение от световна класа". Президентът подчерта, че Съединените щати няма да изпращат допълнителни войски в Европа и могат да увеличат военния си контингент в Полша, като прехвърлят сили от Германия или от други места. Става дума за около 2 хиляди войници.