София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Посланикът ни в Кипър: Не знаем дали изчезналите българки са били намерени

Никос Метакса е убил 30 човека

Посланикът ни в Кипър: Не знаем дали изчезналите българки са били намерени

Никос Метакса е убил 30 човека

1 годинаКрими 9 Боряна Райчева


Три българки се спрягат за жертви на масовия килър Никос Метакса в Кипър, който призна за убийствата на 7 жени.

За тях обаче нямаме никаква информация, заяви в ефира на Нова телевизия Любомир Тодоров, посланик на България в Кипър.

Междувременно беше публикуван списък на изчезналите - около 30 имена, сред които фигурират и имената на три наши сънароднички. Те са изчезнали през годините - 1999, 2008 и 2012.

Фактът, че имената им са в този списък, сочи, че българското посолство в Никозия е подало информация на кипърските власти за тяхното изчезване.

"Не разполагаме обаче с официални данни какво се е случило с тях, дали са били намерени", заяви посланикът и добави, че съгласно Виенската конвенция трябва да получаваме официална информация, когато има  инциденти с български граждани. 

Той добави, че не не познавам майката на заподозрени масов килър, за която се знае, че е от Стара Загора.

Но очевидно бащата е поел отглеждането на детето, след като се развеждат и майка му е имала по-малко влияние във възпитанието на Никос. След това той става военен, получава чин капитан и би трябвало да е проверяван като бивш военен", смята още посланик Тодоров.

Това е първият случай на сериен убиец в страната, още повече, че кипърците вярват и се уповават на военните, какъвто е бил капитан Никос Метакса.

"Кипърското общество е много толерантно и този криминален случай предизвика истински шок", подчерта първият ни дипломат в Кипър.