"Предсрочните избори са "самоубийство за Торите"

Tереза Мей напуска поста на премиер на 7 юни

8 месецаПолитика 3

Опитът да се осъществи Brexit без сделка в условията на „развод“ с ЕС ще провокира нови общи избори във Великобритания и ще се превърне в „самоубийство“ за управляващата консервативна партия, тъй като тя неизбежно ще загуби. Това коментира пред вестник „Дейли телеграф” кандидатът за поста на лидер на торите и премиер на страната, ръководителят на външното министерство на Великобритания Джереми Хънт.
"Опитът да се излезе без споразумение чрез общи избори не е решение. Това е политическо самоубийство, което ще угоди само на [лидера на партията Brexit] Найджъл Фарадж и най-вероятно ще доведе Джереми Корбин в резиденцията на министър-председателя за Коледа", коментира ръководителят на Британското външно министерство.
Хънт направи това изявление на фона на това, че трима от десетте кандидати за премиери: бившият външен министър Борис Джонсън, бившият министър по Брекзит Доминик Рааб и бившият министър на труда и пенсиите Естер МакВие, вече заявиха, че се подготвят да напуснат ЕС през октомври, т.е. индиректно изразиха намерението си да прокарат "твърдия" Brexit. Осъществяването на това намерение по някакъв начин ще изисква предсрочни парламентарни избори, тъй като Камарата на общините в сегашния си състав никога няма да подкрепи подобна стъпка.
Според Хънт, в случай на избори, торите просто ще изчезнат като политическа сила, атакувана от партията Brexit от десния фланг и либералдемократите отляво. "Всеки кандидат за министър-председател, чиято стратегия неизбежно води до общи избори, предлага перспективата за катастрофа", подчерта министърът.

ОЩЕ ОТ Политика